Health

Hoe onze krankzinnige Covid-reactie waarschijnlijk zwangere moeders heeft vermoord

Eind februari publiceerden de Centers for Disease Control haar gegevens over de moedersterfte voor 2020, en de resultaten waren ontnuchterend. Het moedersterftecijfer is tussen 2019 en 2020 met 14% gestegen, waarbij alleen al in 2020 861 moeders het leven lieten.

Een onevenredig aantal van deze sterfgevallen, zoals in de afgelopen jaren, waren onder zwarte vrouwen. Voorspelbaar, outlets zoals de New York Times kwamen weg met de gegevens, gedeeltelijk de schuld gevend – wat nog meer? — Covid voor deze stijging, ondanks het feit dat het CDC-rapport zoiets niet zegt.

Ik twijfel er niet aan dat Covid een oorzaak (of verwante oorzaak) was van de tragische en voortijdige dood van sommige zwangere vrouwen in 2020, vooral als er andere comorbiditeiten aanwezig waren. We herinneren ons allemaal zeker dat we verschillende van deze rapporten hebben gezien. Als iemand die het grootste deel van 2021 zwanger was, vond ik deze verhalen bijzonder tragisch en verontrustend.

Maar juist omdat ik het grootste deel van 2021 zwanger ben geweest, ben ik me bewust van een andere factor die mogelijk heeft geleid tot een toename van de moedersterfte in 2020. Deze is onvoldoende genoemd. Dit is de rol van de overheid en de gezondheidszorg antwoord naar covid.

We weten al dat het Covid-beleid extra doden heeft veroorzaakt

“Een verzekeringsmaatschappij rapporteerde in het derde kwartaal van 2021 een stijging van 40% in sterftecijfers in vergelijking met pre-pandemische cijfers, het hoogste percentage dat het bedrijf ooit heeft meegemaakt”, meldt Epoch Times.

Natuurlijk zijn niet al deze sterfgevallen te wijten aan Covid. Zoals psychiater en bio-ethicus dr. Aaron Kheriaty in hetzelfde artikel opmerkt, is het aantal sterfgevallen door overdoses tijdens door de overheid opgelegde sluitingen omhooggeschoten. Een artikel uit 2020 van de Journal of the American Medical Association bevestigt dat een derde van de “excessieve sterfgevallen” die tussen 1 maart en 1 augustus van dat jaar werden gemeld, niet verband hielden met een Covid-infectie, maar veroorzaakt konden zijn door pandemische reacties.

“Sommige mensen die het virus nooit hebben gehad, zijn mogelijk overleden als gevolg van de verstoring veroorzaakt door de pandemie”, merkte Dr. Steven H. Woolf, hoofdauteur van de studie, op. “Deze omvatten mensen met acute noodsituaties, chronische ziekten zoals diabetes die niet goed zijn behandeld, of emotionele crises die hebben geleid tot overdoses of zelfmoorden.”

Bovendien zijn de rampzalige gevolgen van pandemiegerelateerde verstoringen van de routinematige gezondheidszorg (zoals kankeronderzoeken) mogelijk nog niet werkelijkheid geworden. Voorbeeld: een studie uit 2020, gepubliceerd in JCO Clinical Cancer Informatics, merkte op dat in vergelijking met gegevens uit begin 2019, “kankerscreeningen [in early 2020] significant gedaald, waarbij screenings op borstkanker met -89,2% daalden en screenings op colorectale kanker met -84,5%.

De auteurs van het onderzoek concluderen dat deze trends “suggereren dat het aantal kankergerelateerde patiëntencontacten als gevolg van de pandemie aanzienlijk is afgenomen. toekomstige toename van het aantal patiënten met gevorderde kanker dat aanvankelijk wordt gezien(nadruk toegevoegd).

“Covid” zorgfalen doet ook zwangere moeders pijn

Het strekt tot eer dat het NYT-artikel toegeeft dat sommige van de 861 moedersterfte in 2020 die door de CDC zijn gemeld, te wijten kunnen zijn aan “pandemiegerelateerde verstoringen”. Dit komt zeker veel dichter bij de volledige waarheid achter de stijging van de moedersterfte in 2020.

Net als andere reguliere zorg is ook de kraamzorg verstoord door de reactie van onze regering op Covid. Helaas oogsten vooral de meest kwetsbaren onder ons wat is gezaaid door een overijverig pandemiebeleid. Nogmaals, als iemand die het grootste deel van 2021 zwanger is geweest, weet ik hier iets van.

Mijn eigen ontmoeting met “pandemiegerelateerde verstoringen” van de moederzorg begon toen ik voor het eerst ontdekte dat ik begin 2021 zwanger was. Ik had bevestigende HCG- en progesteronbloedonderzoeken nodig zodat mijn endocrinoloog ervoor kon zorgen dat de niveaus van deze vitale hormonen (letterlijk ) stegen behoorlijk.

Aangezien ik een miskraam had en in het verleden onder de ideale progesteronspiegels had, was het van cruciaal belang dat mijn zorgverlener mijn progesteronspiegel zo snel mogelijk kende, zodat ze indien nodig een progesteronsupplement kon voorschrijven om de zwangerschap te ondersteunen. Toen ik het plaatselijke laboratorium belde om een ​​bloedtest in te plannen, kreeg ik te horen dat ik mijn twee oudere kinderen niet mee kon nemen; het was tegen hun Covid-beleid.

Zoals veel moeders in die tijd, had ik geen babysitter die ik voor een centje kon bellen, dus ik vroeg: “Wel, wat zeg je tegen moeders die laboratoria nodig hebben en die geen kinderopvang hebben?”

“Uhm, ik weet het niet”, was het antwoord. Ik hing op, gefrustreerd en bang dat dit beleid zou betekenen dat ik mijn broodnodige bloedtest niet zo snel mogelijk kon krijgen.

Gelukkig kon mijn man een paar dagen later zijn werkschema aanpassen, zodat ik een afspraak kon maken terwijl hij op onze oudere kinderen lette. Maar ik vroeg me af wat er zou gebeuren met een vrouw in dezelfde situatie (en haar ongeboren kind) die de voogdij niet kon regelen om de nodige laboratoria en behandelingen te krijgen.

En daar bleef het niet bij.

Moeders dubbel laten betalen voor gezondheidszorg

Voor elk prenataal labo of afspraak tijdens deze zwangerschap moest ik eerst zorgen voor kinderopvang voor mijn 2- en 4-jarigen, omdat het Covid-beleid kinderen verbood van zorgbezoeken. Zelfs een jonge moeder met een relatief eenvoudige zwangerschap mag tijdens haar zwangerschap minimaal 10 afspraken bijwonen. Als je complicaties of extra screenings toevoegt, kan dat aantal heel goed verdubbelen.

Dit betekende dat ik tijdens mijn recente zwangerschap had betaald heel veel geld voor babysitters zodat ik de zorg kon krijgen die ik nodig had, om ervoor te zorgen dat mijn zwangerschap verliep zoals het zou moeten en er was geen regelmatige controle van rode vlag-aanbieders die problemen konden veroorzaken voor moeders en baby’s – zaken als hoge bloeddruk, snelle gewichtstoename en snelle hartslag. Een goede monitoring van deze complicaties kan veel van de belangrijkste oorzaken van moedersterfte in de Verenigde Staten voorkomen. Dit is tenslotte de reden voor herhalingsbezoeken tijdens een zwangerschap: zo vroeg mogelijk een van deze problemen opvangen, kan het verschil tussen leven en dood betekenen voor een moeder en haar baby.

Hoewel het veel logistieke kopzorgen kostte (goede kinderopvang is moeilijk te vinden in goede tijden, en Covid heeft het bijna onmogelijk gemaakt), had ik enorm veel geluk dat ik het in ieder geval financieel kon betalen – maar ik kon niet anders dan vraag me af wat er zou gebeuren met de moeder die zo vaak geen kinderopvang kon vinden of betalen.

Zou ze gewoon afspraken moeten missen, wat zou kunnen leiden tot kritieke rode vlaggen zoals hoge bloeddruk, een opgeblazen gevoel of plotselinge overmatige gewichtstoename? Dit was ongetwijfeld het geval voor ten minste enkele moeders tijdens de lockdowns, vooral degenen die geen sterke sociale ondersteuningssystemen hadden. En voor de moeder die bevalt met hoge bloeddruk die tijdens een routinematige prenatale afspraak had moeten worden ontdekt, kan dit de dood betekenen.

Ik zag dat een moeder zorg werd ontzegd

Het bleek dat ik me niet hoefde af te vragen wat er zou gebeuren met een vrouw die voor haar afspraak geen kinderopvang kon regelen: ik zag het met eigen ogen gebeuren. Ik zag hoe een pas zwangere moeder zorg werd geweigerd op wat haar opname had moeten zijn, simpelweg omdat ze het aandurfde om haar twee jonge kinderen mee te nemen naar kantoor.

De onsympathieke vrouw achter de balie vertelde de jonge moeder: “Je had bij het maken van de afspraak moeten zeggen dat er geen oudere kinderen mee mochten.”

Nu, aan het einde van mijn zwangerschap, had ik er genoeg van, net als een andere nieuwe moeder in de wachtkamer met mij. We zeiden allebei dat dit beleid moeders verhinderde om gezondheidszorg te krijgen.

Toen onze smeekbeden aan dovemansoren gericht waren, zeiden we tegen de jonge moeder dat we graag in de wachtkamer zouden zitten om op haar kinderen te passen, zodat ze op haar afspraak kon komen. Helaas verhinderde een ander stom Covid-beleid dit: alleen patiënten mochten in de wachtkamer.

Oh, echtgenoten of partners konden in hun auto zitten en “gezoemd” worden voor dates als een vrouw eenmaal terug was in een kliniekkamer, maar kinderen waren personae non gratae in de spreekkamer. Uiteindelijk belde de pissige jonge moeder haar man van zijn werk om hun kinderen op te halen. Wat, vroeg ik me af, zou een alleenstaande moeder hebben gedaan?

Met het rapport van de CDC voor 2020 in de hand, denk ik niet dat we ons hoeven af ​​te vragen wat er met deze vrouwen is gebeurd: ze vielen nog verder door de kieren dan normaal, en dat deden hun kinderen ook.


Grace Emily Stark is een freelance schrijver met werk gepubliceerd in meerdere verkooppunten, en zij is de redacteur van Natural Womanhood. Grace is momenteel ook een Ramsey Institute Fellow bij het Centre for Bioethics and Culture en een voormalig ontvanger van een Novak Alumni Fund Journalism Fellowship. Volg haar geschriften op GraceEmilyStark.com.

About the author

samoda

Leave a Comment