Movies

Een ongebruikelijke filmkeuze voor Vaderdag

Dit is een editie van The Atlantic Daily, een nieuwsbrief die je door de grootste verhalen van de dag leidt, je helpt nieuwe ideeën te ontdekken en de beste in de cultuur aanbeveelt. Registreer hier.

Vandaag wilde ik een pauze nemen van politiek en oorlog en nadenken over vaders, vooral degenen zoals de mijne die niet bepaald de beste rolmodellen waren.

Maar eerst zijn hier drie geweldige nieuwe verhalen van Atlantische Oceaan.


“Hij was mijn vader”

Soms doen we bij The Daily een stap terug aan het einde van de nieuws- en actualiteitenstorm van de week en stellen we iets voor voor je vrije tijd. Het is Vaderdagweekend, dus ik wil een van mijn favoriete films aanbevelen, een meditatie over generaties, vaderschap, loyaliteit en plicht, een warme en nostalgische kijk op gezinnen naar eenvoudiger tijden, met twee van Amerika’s meest geliefde acteurs.

Natuurlijk heb ik het over weg naar het verderf.

Als je het niet hebt gezien, weg naar het verderf (gebaseerd op de gelijknamige graphic novel en algemeen beschikbaar voor streaming) is een film uit 2002 over Ierse gangsters in de jaren 1930. Maar het gaat echt over vaders en zonen. Een maffia-legbreaker genaamd Mike Sullivan, gespeeld door een opgeblazen Tom Hanks, is fel loyaal aan zijn baas, John Rooney (gespeeld, in zijn laatste rol, tegen type en met de koninklijke dreiging van Hibernian door Paul Newman); inderdaad, Sullivan en Rooney hebben een vader-zoonrelatie.

Maar Rooney heeft al een zoon, gespeeld door Daniel Craig, en die zoon is een moorddadige psychopaat. (Mensen vragen zich af waarom ik het moeilijk had om Craig als James Bond te accepteren. Het is omdat ik het zag weg naar het verderf eerst.) Zonder al te veel weg te geven, zijn Sullivan en haar eigen jonge zoon, Michael, op vrije voeten. Het is een vader-zoon roadtrip, behalve met machinegeweren en steenmoordenaars.

Misschien vindt u dit een ongebruikelijke aanbeveling. Draag met me mee.

Als Vaderdag aanbreekt, denk ik natuurlijk aan mijn eigen vader. Ik kon me nooit inleven in al die Hallmark-kaartafbeeldingen, Ward Cleaver. Mijn vader was een gecompliceerde man, dat is wat zonen zeggen als we bedoelen: “Hij was in veel opzichten vreselijk gebrekkig, maar hij hield van me.” Hij droeg veel zonden en had veel gebreken, maar hij had een consistente ethische code in zijn omgang met anderen en hij stond erom bekend. Hij hield woord, betaalde zijn schulden en behandelde anderen met respect. Hij was het soort man dat een plaatselijke bar binnenliep en zijn collega’s noemden hem Nick, maar de jongere mannen noemden hem steevast “Mr. Nichols. Zelfs onze jongste buren noemde hem met grote genegenheid ‘meneer Nichols’ (toen hij stierf, verkocht ik zijn huis aan een van de kinderen die naast hem waren opgegroeid.)

Ik denk dat de meesten van ons vaders hadden die niet perfect waren. De mijne was dat niet, en toch leerde het me een aantal belangrijke dingen: Doe een eerlijke dag werk. Houd van je land. Doe de dingen die je moet doen, zelfs als ze onaangenaam zijn. Nooit terugdeinzen als je weet dat je gelijk hebt. Wees beleefd in het openbaar.

Hij leerde me ook hoe ik moest spelen en liet me zien hoe iemand onderaan een pak kaarten aan het dealen was.

Hij was niet het voorbeeld van een goede echtgenoot of een goede vader, en dat wist hij. Toen ik in de dertig was, bekende hij aan mijn moeder dat hij dacht dat ik een betere man was geworden dan hij. Het is moeilijk om over je vader te weten te komen, een bron van zowel trots als verdriet. (Ik zal dit weekend meer te zeggen hebben over de vaders en mannen die ik kende toen ik opgroeide, in mijn Peacefield-nieuwsbrief.)

Wat me terugbrengt naar weg naar het verderf. Wanneer Sullivan op de vlucht moet met Michael (gespeeld door een jonge Tyler Hoechlin), leert de zoon eindelijk wat de vader die hij verafgoodt, werkelijk doet in het leven. Hij komt er ook achter dat Rooney – gebaseerd op de echte Ierse peetvader John Patrick Looney – geen aardige grootvader is, maar een koelbloedige moordenaar. Deze mannen (en dit is echt een mannenfilm) zijn schurken, maar ze hebben een code, en hun gehoorzaamheid aan die code leidt hen tot tragische keuzes.

De laatste regel van de film (nogmaals, zonder iets te verklappen) is wat het allemaal verbindt met mijn herinneringen aan mijn eigen jeugd. De jonge Michael herinnert zich en zegt: “Als mensen me vragen of Michael Sullivan een goede man was, of dat er gewoon niets goeds aan hem was, geef ik altijd hetzelfde antwoord. Ik zeg gewoon: het was mijn vader.

Het is het meest eerlijke wat de meesten van ons over onze vaders kunnen zeggen. Wij houden van hen, en zij houden van ons, en dat is genoeg.


Het nieuws van vandaag
  1. De FDA heeft Moderna en Pfizer COVID-19-vaccins goedgekeurd voor kinderen vanaf zes maanden oud. Als de CDC stemt om de snaps dit weekend aan te bevelen, kunnen ze volgende week al beschikbaar zijn.
  2. In een toespraak vandaag op het Internationaal Economisch Forum in St. Petersburg, noemde de Russische president Vladimir Poetin de Verenigde Staten een afnemende wereldmacht en beweerde hij dat Rusland gedwongen was oorlog te voeren met Oekraïne.
  3. De aandelen haperden vandaag na een turbulente week waarin Wall Street een bearmarkt betrad en de Federal Reserve een forse renteverhoging aankondigde.

Verzendingen

Avond lezen
(Erik Carter)

Heeft de FBI negen ton goud uit de burgeroorlog gestolen?

Verhaal van Chris Heath

De FBI was opgewonden. Dat leek duidelijk uit de beëdigde verklaring die het bureau op 9 maart 2018 had ingediend en een rechtbank om toestemming vroeg om een ​​heuvel in Pennsylvania op te graven voor goud uit de burgeroorlog.

Lees het artikel helemaal.

Meer Atlantische Oceaan


culturele pauze
Een wazige foto van een man die een baby voedt, met rode, blauwe en gele maanuitsparingen bovenop
(Katie Martin/De Atlantische Oceaan; Getty)

Lelie. De roman van Chris Bachelder Abbott wacht op je maakt van het vaderschap kunst. Ulysses is het boek dat steeds verandert, en het nieuwe boek van Scott Hershovitz stelt dat kinderen eigenlijk de beste filosofen zijn.

Of bekijk een van die spectaculaire werken, uitgebracht in 2020, die je misschien hebt gemist.

Kijken. Inhalen barryeen show die nog beter werd toen hij zich afwendde van komedie.

Als je thuis zin hebt in een filmavond, kies dan iets uit de lijst met films van onze recensent voor 2020 die je zomer zal redden. En als je het nog niet hebt gezien Top Gun: Maverick maar waar wacht je nog op?

Luister. In onze nieuwe podcast Hoe opnieuw te beginnen?de gastheren praten over wat het betekent om “single at heart” te zijn.

Speel onze dagelijkse kruiswoordraadsels.


Dat is alles voor de week. We nemen de feestdag van 16 juni in acht op maandag en zijn dinsdag terug. Als je iets minder donkers nodig hebt voor Vaderdag, denk ik dat je kunt kijken Opa, een film (ook algemeen beschikbaar om te streamen) met een aantal verrassend hete momenten en wat buiklachen – plus een goede soundtrack uit de jaren 90 met onder meer Sheryl Crow, Shawn Mullins en Garbage – hoewel dit een middelmatig voertuig is van Adam Sandler. Het is niet geweldig, maar het zijn tenminste geen rokende machinegeweerlopen die fluiten in de regen.

PS Wil je meer over mij weten en direct kunnen reageren op mijn e-mails? Meld je aan voor Peacefield, mijn wekelijkse nieuwsbrief.

– Naar M

Isabel Fattal heeft bijgedragen aan deze nieuwsbrief.

About the author

samoda

Leave a Comment