Health

Een keizersnede hebben was niet zo erg als ik dacht

Foto-illustratie: Josiah Whitfield; Foto’s: Getty

Ik heb een groot deel van mijn eerste zwangerschap geleerd hoe ik een keizersnede kon vermijden. De boeken die ik las adviseerden om al het mogelijke te doen om een ​​vaginale bevalling te proberen en stonden vol aanbevelingen: huur een doula, overweeg een verloskundige in plaats van een verloskundige, vermijd ziekenhuizen met hoge C-secties, laat de baby thuis (of werk in ieder geval zo lang als je kunt vanuit huis), en laat je niet dwingen met Pitocin. Toen ik de diagnose zwangerschapsdiabetes kreeg, vermeed ik geraffineerde koolhydraten en suiker, en testte mijn bloedsuikerspiegel na elke maaltijd om ervoor te zorgen dat de baby niet te zwaar werd. Toen mijn uitgerekende datum naderde, deed ik aangepaste versies van neerwaartse hond, in de hoop dat de zwaartekracht de baby zou aanmoedigen om om te rollen.

Maar naarmate de weken verstreken en het hoofd van mijn dochter koppig tegen mijn rib bleef drukken, vertelde mijn arts me dat ik serieuzer moest nadenken over het plannen van een keizersnede. Een baby die in een verkeerde houding terechtkomt, is niet ongebruikelijk: bij ongeveer 4% van de zwangerschappen blijft de foetus in stuitligging. Dit is slechts een van de vele redenen waarom artsen een chirurgische bevalling aanbevelen, sommige meer discutabel dan andere. Momenteel wordt bijna een derde van de baby’s in de Verenigde Staten geboren met een keizersnede, een aantal dat de afgelopen decennia is gestegen en meer dan het dubbele is van het percentage dat wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. dokter duwt je in het maken van een onnodige.

Uit mijn onderzoek kwam ik erachter dat het hebben van een C-sectie raar en onaangenaam was en dat daarna bijna alles pijn zou doen. Als je me zou vragen wat mijn grootste angsten waren over welke vorm van operatie dan ook, zou ik waarschijnlijk zeggen dat ik wakker moet worden en de procedure moet voelen terwijl deze zich ontvouwde. Beide komen regelmatig voor bij een keizersnede. In de meeste gevallen zijn vrouwen bij bewustzijn wanneer chirurgen de incisie maken. De meeste keizersneden worden uitgevoerd onder regionale anesthesie, waarbij het onderste deel van het lichaam wordt verdoofd; Er werd mij verteld dat het niet pijnlijk zou zijn, maar dat ik wel wat trek en druk zou voelen als de chirurgen de baby verwijderden. De diagrammen die illustreren hoe de artsen mijn huid en mijn buikspieren uit elkaar haalden, maakten me misselijk. Erger nog, de veelbesproken documentaire uit 2008 De zaak van geboren worden, waaronder lange afbeeldingen van opengesneden en open vrouwen. door Emily Oster beter verwachten merkt verhoogde risico’s op, waaronder infectie en complicaties bij toekomstige zwangerschappen, en wijst op “veel slechter” herstel. “Wekenlang kun je pijn voelen bij elke beweging die je buikspieren gebruikt (zitten, liggen, staan, omrollen, lopen, etc.)”, schrijft ze.

Toen ik eenmaal het feit accepteerde dat ik waarschijnlijk een keizersnede nodig zou hebben, was de planning een verademing. Een deel van mij was verdrietig dat ik het werk niet alleen kon ervaren, maar ik had ook het gevoel dat ik een cheatcode had gekregen. De geboorte had altijd een grote onbekende geleken. Het was geruststellend om een ​​plan te hebben.

Mijn arts heeft me met 39 weken geopereerd. Mijn man en ik kwamen een paar dagen naar het ziekenhuis met een beschamende hoeveelheid bagage, kleding en andere benodigdheden. “Ben je klaar om een ​​baby te krijgen?” vroeg de verpleegster opgewekt en leidde ons naar onze kamer, alsof we incheckten in een all-inclusive resort. Toen ze eenmaal bevestigden dat de baby nog steeds in stuitligging lag, sloten ze me aan een infuus en schoren de bovenkant van mijn schaamhaar waar de incisie zou zijn.

Ik voelde me relatief rustig totdat ze me naar de operatiekamer brachten. De kamer was helder verlicht en ijskoud, gevuld met mensen in werkkleding die rondliepen. Ik beefde toen ik op de rand van de tafel zat en voorover leunde zodat de anesthesist de naald door mijn ruggengraat kon halen. De verloskundige hield mijn handen vast en vertelde me dat het goed met me ging, maar ik wilde dat mijn man in de kamer was; Ik wil huilen; Ik wilde ze vragen of ze alsjeblieft wat rustiger aan wilden doen.

De anesthesist bracht verschillende naalden in mijn onderrug, tikte op mijn dijen en vroeg: “Voel je dat?” Ik wist het niet zeker en was doodsbang om het verkeerde antwoord te geven. Uiteindelijk besloten ze dat ik verdoofd genoeg was en legden ze me op mijn rug. Plotseling was ik als een zeester, mijn onderlichaam verlamd en iemand groef rond mijn geslachtsdelen om een ​​katheter in te brengen. Ze hadden een scherm opgehangen zodat ik niet kon zien wat ze aan het doen waren, maar ik kon het zeker voelen. Het volgende dat ik wist, was dat mijn man daar was, glimlachend in een operatiemuts.

Ze vertelden me dat het ongeveer drie minuten zou duren om de baby eruit te halen. Ik kon ze horen praten en voelen dat ze iets met mijn buik deden, maar ik probeerde mezelf te distantiëren, zoals je doet bij de tandarts als je bidt dat ze al klaar zijn. Ze zeiden dat ik me moest klaarmaken terwijl ze op mijn buik duwden. Toen hoorde ik iemand zeggen: “Mam, kijk!” Ze hielden de baby vast en ik voelde ongeloof. Wie was dit kleine schepsel, gezicht verwrongen, lichaam bedekt met bloed en vernix? Het voelde niet echt dat ze in mij was.

Tranen stroomden over mijn wangen terwijl ik daar lag te kijken hoe ze haar door de kamer droegen om haar te wegen en schoon te maken. Ik voelde me zowel overweldigd als opgelucht: ze was er, ze leefde. Ik had zoveel tijd besteed aan het bedenken hoe het zou zijn om haar tegen mijn borst te houden, maar toen ze haar naar me toe brachten, was het ongemakkelijk. De dokters hechtten me nog steeds dicht en ik kon mijn armen niet volledig bewegen. Het was opwindend om te zien hoe haar mond instinctief mijn tepel zocht, maar terwijl ze kronkelde, had ik het gevoel dat ik twee extra handen nodig had om haar hoofd te ondersteunen en in de juiste positie te houden. Ik wilde het overdragen aan een competentere persoon.

Ik heb de volgende 24 uur in bed doorgebracht. Ik had me ongemakkelijk gevoeld bij het idee van een katheter, maar na negen maanden zwanger te zijn geweest, voelde het luxe om een ​​hele dag te gaan zonder op te staan ​​om te plassen. Toch durfde ik niet te gaan zitten, laat staan ​​naar mijn incisie te kijken. Ik was bang dat het me pijn zou doen als ze mijn baarmoeder masseerden of de katheter en nietjes verwijderden. Ik was bang voor een stoelgang, waarvan ik had gehoord dat mijn darmen het gevoel zouden krijgen dat ze eruit vielen.

Een groot deel van mijn herstel is wazig, waarschijnlijk omdat ik vanaf de geboorte van de baby veel andere dingen had om aan te denken. Ik wil het niet verdoezelen: afgezien van magnetrons om mijn verwarmingskussen op te warmen, heb ik die eerste week na de bevalling niet veel gelopen, en toen ik meer dan een paar minuten stond, begon mijn incisie te branden. Ik was de vriend dankbaar die me vertelde om ontlastingverzachters te nemen en om de juiste pijnstillers te vragen. Ik stelde het ook op prijs dat ik het voorschrift van de dokter had om het rustig aan te doen. Het leek gepast om erop te vertrouwen dat mijn man me een glas water of een broodje zou brengen terwijl ik borstvoeding gaf. De komst van mijn dochter veranderde mijn leven volledig, maar ik kwam weg met het gevoel dat mijn keizersnede niet zo erg was als ik had laten geloven.

De meerderheid van de bevallingsliteratuur, op enkele uitzonderingen na, werkt nog steeds in de veronderstelling dat een keizersnede een inferieure manier is om te bevallen. Veel van wat ik las, leek bedoeld om me ervan te overtuigen dat ik het niet kwalijk moest nemen. Het is duidelijk goed bedoeld om vrouwen aan te moedigen om zichzelf te onderwijzen en voor zichzelf op te komen in de verloskamer. Er zijn aanwijzingen dat artsen worden gestimuleerd om keizersneden uit te voeren voor winst en efficiëntie, zelfs als dit niet in het belang van de patiënt is. Maar als je veel populaire boeken over bevallingen leest, krijg je gemakkelijk de indruk dat het de verantwoordelijkheid van een vrouw is om te voorkomen dat ze wordt onderworpen aan een cascade van onnodige medische procedures, zelfs als zijn arts hem anders adviseert. “Een deel van de bevalling in de 21e eeuw omvat het begrijpen van twee categorieën keizersneden: die welke om medische redenen nodig zijn en die om andere redenen”, schrijft verloskundige Ina May Gaskin. Er zijn tal van goede redenen om geen keizersnede te willen. Maar praten over chirurgische bevallingen in de eerste plaats als het worstcasescenario dat moet worden vermeden – ondanks het feit dat meer dan 30% van de Amerikaanse geboorten op deze manier plaatsvinden – bestendigt stigma en angst. Leslie Jamison merkt op dat “hoewel het verzet tegen een keizersnede werd geboren uit een impuls om vrouwen meer macht te geven, het op perverse wijze een andere manier werd om moeders te schande te maken, of hen het gevoel te geven dat ze tekortschieten, zodra ze bevallen waren.”

Niets van dit alles ontkent de ervaringen van degenen die een C-sectie traumatisch hebben gevonden. Als ik me tijdens de bevalling onder druk gezet of gehaast had gevoeld voor een operatie om onduidelijke redenen, zoals velen doen, zouden mijn gevoelens waarschijnlijk veel gecompliceerder zijn geweest. De medische wereld heeft ook inspanningen geleverd om de ervaring te verbeteren: het is nu gebruikelijker dat een moeder haar baby kort na de operatie vasthoudt, en veel artsen staan ​​patiënten toe om een ​​duidelijk scherm te gebruiken als ze hun baby willen zien geboren worden (zoals voor een vaginale bevalling). Ik wou ook dat mijn arts van tevoren meer in detail met me had gesproken over alles wat er zou gaan gebeuren. Voor mij was het ergste dat ik niet wist wat ik kon verwachten.

Ik kwam weg van de ervaring en voelde me bedrogen, niet omdat ik een C-sectie had gehad, maar omdat ik me er zo slecht over voelde. Een keizersnede was voor mij de veiligste en meest realistische optie, hoewel ik soms, als ik vrouwen, waaronder Gaskin, hoor praten over de transcendentie van een “natuurlijke” bevalling, nog steeds het gevoel heb iets te hebben gemist. De waarheid is dat mijn geboorte ook een buitenlichamelijke ervaring was. Ook al lag ik op een operatietafel met de helft van mijn lichaam verlamd, het was toch het meest intense en onwerkelijke uur van mijn leven. Uiteindelijk kreeg ik wat ik wilde, namelijk een gezonde baby. Nu, meer dan een jaar later, is mijn litteken nog steeds vreemd gevoelloos bij aanraking, een detail dat ik met perverse trots aan mensen vertel. Het is niet dat ik het leuk vind, precies, maar het is een deel van mij – en een deel van mij en het verhaal van mijn dochter. Zelfs als ik het opnieuw zou kunnen doen, zou ik het niet veranderen.

About the author

samoda

Leave a Comment