Movies

Ancestry Film vertelt het verhaal van verloren brieven die leiden tot een familiereünie

Na de burgeroorlog was een van de manieren waarop miljoenen bevrijde Afro-Amerikanen naar verloren familieleden zochten, door brieven te schrijven.

Hawkins Wilson, als slaaf geboren en als kind uit zijn familie verscheurd, schreef verschillende brieven aan het Freedmen’s Bureau in de hoop zijn broers en zussen te vinden.

“Geachte heer, ik kijk ernaar uit om meer te weten te komen over mijn zussen, van wie ik al vele jaren gescheiden ben. Ik heb er nog nooit van gehoord sinds ik vierentwintig jaar geleden uit Virginia vertrok”, schreef Wilson uit Galveston, Texas op 11 mei 1867.

“Ik hoop dat ze nog in leven zijn en ik kan niet wachten om te zien hoe het met ze gaat. Ik heb niemand tot wie ik me kan wenden behalve jou en ik ben er zeker van dat je mensen in nood zoals ik zult helpen. Ik zou zeer dankbaar als u mij in deze kwestie zou willen verplichten.

Wilsons brieven zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven.

De brieven van Wilson werden ontdekt in Ancestry’s gedigitaliseerde verzameling van meer dan 3,5 miljoen platen van het Freedmen’s Bureau en waren te zien in een nieuwe docu-achtige film, “A Dream Delivered: The Lost Letters of Hawkins Wilson.”

In de film begeleidt professionele genealoog Nicka Sewell-Smith de nakomelingen van Wilson op een reis die stopt in Texas, Virginia en North Carolina om meer te weten te komen over het leven en de nalatenschap van hun voorouders, met als hoogtepunt een speciale familiereünie met dierbaren.

De releasedatum van de film is vrijdag 17 juni, vóór Juneteenth, dat de emancipatie van slaven in de Verenigde Staten herdenkt. De volledige film kan vanaf vrijdag worden bekeken op Ancestry.com/blackhistory.

“Het is mogelijk om de namen en verhalen van je voorouders op Ancestry te vinden, en ze opgraven kan een licht schijnen dat ons vooruit helpt”, zei Sewell-Smith in een e-mail aan Deseret News. “Wat ik zo leuk vind aan deze film, is dat het over de reis van een gezin gaat, maar het is eigenlijk zoveel groter dan dat. Het is slechts één van de vele verhalen die voor gezinnen kunnen worden ontgrendeld. Hoe meer mensen hun familiegeschiedenis verkennen, hoe rijker de ervaring voor iedereen – en hoe meer we ontdekken als samenleving, hoe meer we onze gemeenschappelijke menselijkheid kunnen herkennen.

“A Dream Delivered” wordt gepresenteerd door acteur Anthony Anderson (“Black-ish”, “Law & Order”) en bevat historicus en televisiepresentator Henry Louis Gates Jr. Rashidi Harper regisseerde de film, die werd geproduceerd door Velocity, de in- studio voor huismerkcontent.

“A Dream Delivered: The Lost Letters of Hawkins Wilson”, een ontdekkingsreis naar familiegeschiedenis, wordt gepresenteerd door acteur Anthony Anderson.

“Ik geloof dat je niet kunt weten wie je bent zonder te weten waar je vandaan komt”, zei Anderson in een persbericht. “Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het opsporen van mijn eigen familiewortels en deze ontdekkingen hebben me sindsdien voortgestuwd – niet alleen in mijn carrière, maar ook in wie ik persoonlijk ben. Ik sta op de schouders van voorouders die mijn pad hebben geleid en ik ben dankbaar en ontroerd door deze kennis. Ik ben er trots op deel uit te maken van deze film om te laten zien wat er mogelijk is om te ontgrendelen, vooral voor de zwarte gemeenschap.

Gates gelooft dat Wilsons verhaal een generatie zwarte Amerikanen kan inspireren om hun verloren geschiedenis terug te winnen door middel van nieuwe historische gegevens en DNA-onderzoekstools die de afgelopen jaren niet beschikbaar waren.

“A Dream Delivered: The Lost Letters of Hawkins Wilson”, een ontdekkingsreis naar familiegeschiedenis, met de historicus en televisiepresentator Henry Louis Gates, Jr.

“Ik heb meer dan 60 jaar genealogie gestudeerd en het valt niet te ontkennen dat familiegeschiedenis moeilijk kan zijn voor zwarte Amerikanen, maar er is nooit een belangrijker moment geweest om onze waarheden te ontdekken”, zegt hij. “Hoe meer we leren over onze geschiedenis als samenleving, hoe meer we onze gemeenschappelijke menselijkheid kunnen herkennen.”

“A Dream Delivered” is vanaf 19 juni beschikbaar via het digitale streamingnetwerk CBS News op Paramount+ en Pluto TV.

About the author

samoda

Leave a Comment